skip to Main Content

Charlotte Langkilde: ”Bedraget” – Sagen om Nordisk Fjer

Da jeg gik på Handelshøjskolen i 1980’erne var Nordisk Fjer et klenodie i dansk industri. En guldrandet virksomhed med velansete bestyrelsesmedlemmer. Og dog. Jeg skulle skrive en lille opgave om overskudsmanipulering. Her valgte jeg Nordisk Fjer som eksempel. Fordi jeg – baseret på et daværende tidsskrift, som hed Børsinformation – havde fået øje på, at Nordisk Fjer i høj grad lagde deres udgifter over på balancen i stedet for på driftsregnskabet. En manøvre, som overdriver resultatet og puster balancen op. Det var lige nøjagtigt, hvad direktøren for Nordisk Fjer, Johannes Pedersen gjorde med succes i mange år. Ingen af os havde dog forestillet sig, hvilket kæmpebedrag der lå inde bagved. Børsinformation var i øvrigt ejet af Klaus Riskjær Petersen.

Charlotte Langkildes bog opruller dette enorme bedrag i sin murstensbog på over 700 sider. Og den er spændende som en business thriller – en kriminalroman om banditter i habitter. Hun starter der, hvor bedraget starter, så vi får ikke mange sider om Nordisk Fjers historie. Vi kommer lige ind i maskinrummet. Man kan godt mærke, at Langkildes hovedkilde er Anders Wejrup. Manden, der havde titel af både økonomidirektør og administrerende direktør, men blot var Johannnes Pedersens meget villige marionetdukke. Han endte som den eneste med en lang fængselsstraf – straffet for sin mangel på rygrad, sin manglende evne til at sige fra og for sin uvilje til at miste et vellønnet job.

Historien er godt og spændende fortalt men meget set ud fra Wejrups synspunkt, og vi mærker hans smerte og hans dilemmaer meget tydeligt. Og vi mærker den onde dæmon Johannes Pedersen med en jernvilje og et totalt manglende moralsk kompas. En psykopat ud over alle grænser.

Jeg blev meget fanget af bogen, selvom jeg som udgangspunkt stirrede opgivende på dens omfang. Jeg er normalt ikke en ynder af meget tykke bøger. Går som regel i stå midtvejs. Men historien om, hvordan man kan gøre et glorværdigt og hæderkronet firma helt i sænk gennem svindel og bedrag er fascinerende. Og om hvordan Johannes Pedersen kunne charmere banker, revisorer, agtværdige bestyrelsesmedlemmer, sine egne medarbejdere og samfundet generelt. Han havde ingen grænser. Jeg synes, det er en dygtigt og detaljeret fortalt historie og samtidigt et blik ind i menneskers sind. Særligt Pedersen versus Wejrup. Manipulatoren versus det viljeløse offer. Manipulatoren ender med at skyde sig selv og offeret ender med at tage skylden for alt og komme i fængsel. Retfærdigt – tjah, det er det vel i sidste ende.

Men en meget anbefalelsesværdig thriller fra det virkelige liv.

I min egen roman ”Lihou dokumenterne” har jeg baseret en del af handlingen på den svindel, der lå bag Stein Baggers forsvinden og på PFA-skandalen med Kurt Thorsen og Rasmus Trads. Den slags bedragere fascinerer altid.

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Back To Top