skip to Main Content

Dashiell Hammett: “Malteserfalken” / “The Maltese Falcon”

Hvorfor vedbliver denne bog fra 1930 at være en af mine absolutte foretrukne krimier, som jeg har læst flere gange både på dansk og på engelsk. Den har en ganske særlig magi, som på en eller anden måde gør den både tidløs og evigt moderne. Dashiell Hammet levede fra 1894-1961 og hans forfatterkarriere var mest aktiv i 1920’erne og 1930’erne. Han havde selv en baggrund fra Pinkertons detektivbureau, hvilket skinner igennem i hans forfatterskab. Han måtte dog stoppe med at arbejde på grund af tuberkulose, som ikke blev hjulpet af overforbrug af både alkohol og tobak. Dette misbrug og sygdom plagede ham resten af livet og gav ham også en usikker økonomi.

Historien starter ganske enkelt. En ung og mystisk kvinde opsøger privatdetektiven Sam Spade med en mærkelig historie om, at hun bliver forfulgt. Kort efter bliver Spades detektivpartner, Miles Archer skudt, og derfra begynder mysteriet, som fokuseres omkring den unge kvinde og hendes mange identiteter. Personerne blev udødeliggjort på film af Humphrey Bogart som Spade, og Sidney Greenstreet og Peter Lorre som de to excentriske skurke, ”den fede mand” og Joel Cairo.

Ikke noget stort mysterium i virkeligheden, men en jagt på en forplumret sandhed. Hammett, som selv var uhyre belæst indenfor klassisk litteratur, har en sublim evne til at skabe stemninger og til at skabe uigennemsigtige personer. Selvom han altid beskriver personerne ret detaljeret fysisk, når de første gang optræder, så får han med sine ord beskrevet ikke bare udseendet med nærmest også en personlighed. I 1930 var der oftest ikke nogen sexscener i bøgerne – men alligevel formår Hammett at gøre stemningen mellem Spade og hele 3 kvinder voldsomt erotisk, og man er ikke i tvivl om, at han har sex med dem alle tre. Uden at en eneste detalje er beskrevet. Det ligger i den mættede og tætte stemning.

Det er en langsom fortælling, og det er hverken action eller blod, der gør den spændende. Det er dramaet mellem personerne, en fortættet og mystisk stemning af løgne, en klassisk whodunnit-gåde, og det er mysteriet om, hvem den unge kvinde er, og hendes præcise relation til de to skurke. Og det kan Hammett få til at vare en hel bog. Det er imponerende.

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Back To Top