Amerikanske Gillian Flynn har indtil videre kun skrevet 3 bøger, hvor ”Gone Girl” udkom som…
Peer Kaae: ”Maries morder” – historien om Højbjergdrabet
Jeg er opvokset i Århus, og boede der 1960-1984 – så naturligvis husker jeg Lock-Hansen-sagen, som vi kalder den i Århus. Det er vist kun i København, den bliver kaldt for Højbjergdrabet. Peer Kaae står bag flere bøger om spektakulære uopklarede mord – herunder Dobbeltmordet på Peter Bangsvej. Derudover har han skrevet fine biografier om Karl Stegger og Axel Strøbye. Jeg har læst alle disse bøger med stor fornøjelse.
Bogen er konstrueret, som en journalist typisk ville gøre det – nemlig i Del 1 som en reportage om hændelserne minut for minut. Derefter oprulles politiets arbejde mere eller mindre kronologisk, og de forskellige spor og detaljer indsamles. Herefter følger Peer Kaae systematisk hver enkelt spor og hver enkelt mistanke helt til dørs. Han behandler også en lang række af de verserende teorier, og følger også disse til dørs – alt med negativt resultat. Alt ender i blindgyder.
I Del 2 tager Per Kaae fat i sin egen teori, hvor løsningen ligger i de involverede personers fortid. Dette gør Peer Kaae efter min mening overbevisende, logisk og sammenhængende. Han er senere blevet beskyldt for at begå karaktermord på den person, som han udpeger som morderen. Personen optræder ikke med navn i bogen, men det er ret nemt ved hjælp af almindelig søgning på Google at finde personens rette identitet. Om det er et karaktermord eller ej, synes jeg er tvivlsomt. Personens karakter er oprullet flere andre steder som et ikke særligt sympatisk menneske, så der er nu ikke meget karakter at slå ihjel.
Bogen er absolut læseværdig og fængende. For alle os, der selv husker sagen og som interesserer os for uopklarede sager, er den et bidrag til opklaringen, men absolut en af de bedre. Jeg kan lide Peer Kaas systematik og hans evne til at gøre for længst afdøde personer levende. Det samme formår han i biografierne om Stegger og Strøbye og i bogen om dobbeltdrabet. Han kommer ind bag ved personerne og vi forstår de mange kontrastfyldte facetter, som personerne har og som forklarer deres handlingsmønstre. Derfor sidder man efter min mening tilbage med følelsen af: Yes, sagen er opklaret! Mange af disse bøger om uopklarede mord kan virke sensationslystne og upræcise. Men her er jeg ikke så meget i tvivl. Jeg tror på hans teori. Jeg tror sgu mordet er opklaret – men det vil fortsat være registreret som uopklaret. Desværre.
Læs min roman – “Vilje og afmagt” – som er baseret på en anden uopklaret mordgåde.
This Post Has 0 Comments