Amerikanske Gillian Flynn har indtil videre kun skrevet 3 bøger, hvor ”Gone Girl” udkom som…
John Buchan: “De 39 trin”
“De 39 trin” er absolut en klassiker indenfor thriller- eller forfølgelsesgenren – og tilmed en af de første, der er skrevet. John Buchan udgave bogen i 1915 – midt under 1. Verdenskrig. Og netop indledningen til 1. Verdenskrig er bogens setting. Hovedpersonen, Richard Hannay, en mineingeniør, er netop vendt hjem til London fra flere år i Sydafrika og Rhodesia, og han keder sig bravt blandt overklassen i London. Bogen foregår i maj 1914 – altså før krigen brød ud og før det berømte dobbeltmord i Sarajevo, som blev krigens anledning. En aften får han i sin lejlighed besøg af sin overbo, som fortæller ham en fantastisk spionhistorie, om nogle tyske agenter, der er efter ham, og som vil starte en krig i Europa. Hannay er skeptisk, men giver manden husly – for nogle få dage efter at finde overboen myrdet i Hannays egen lejlighed. Hannay må over hals og hoved flygte med den dræbtes lille sorte lommebog, og derefter starter den bekendte jagt henover det øde skotske højland med spænding og drama.
Bogen er filmatiseret flere gange – blandt andet af Hitchcock – og i filmene spiller det dramatiske skotske højland en central rolle. En meget lille prik af en mand på flugt i det store øde – og spændingen består i, at han aldrig har set sine modstandere. Han ved ikke, hvad han skal forvente, eller hvordan de ser ud.
Min danske version fra 1966 fylder kun 177 sider, så den er hurtigt læst, og romanens korte format gør, at den stadig holder. Det sker ofte med romaner fra en anden tid, at de ikke længere holder, de bliver for langstrakte og for langsomme, men det er ikke tilfældet med De 39 trin. Der er et mord i første kapitel, og vi er allerede på flugt i kapitel 2. Og derefter er det afsted ud i det skotske øde med skumle forfølgere. Der er ingen kvinder i bogen. Richard Hannay finder ikke en kæreste – han kommer ikke engang i nærheden af et skørt. Han søger skjul hos en gammel kone i ødemarken, det er også toppen af kvindelig deltagelse i romanen. Så en kærlighedshistorie skal man ikke lede efter.
Bogens styrke består især i bogens første halvdel, som foregår i Skotland. Her er der fart på, her er stemningen intens og vi er som læsere mystificerede. Bogens anden halvdel er måske knap så handlingsmættet, men her består styrken i at afsløre komplottet og de skumle personer, som står bag det hele, og den dystre stemning og læserens tvivl kommer fra det dramatiske i, at modstanderne er så skumle i al deres almindelighed. At ondskaben kan dækkes under tilsyneladende helt tilforladelige overflader.
En nem lille spændingsroman, som man bør læse, fordi det var en af de første, og fordi det ikke tager mere end et par aftner at få den læst. God fornøjelse.
Læs også min spændingsroman – “Sandheden om Oliver”
This Post Has 0 Comments